Ryssberget -85

Tutkimusleiri Maksamaan saaristossa

Leirin toimihenkilöt

Museon edustaja 
Leirin johtajat 
Raportointi ja luettelointi 
Sukellusturvallisuus 
Ensiapu 
Viestitoiminta 
Keittiötoimintavastaava 
Ilmapullojen täyttö ja kuljetus 
Ryhmien vetäjät 
Venekalusto 
Radiokalusto ja yhteydet 
Metallinetsimet 
Leirin päiväjärjestys
Pekka Toivanen 
Kari Lehtonen, Håkan Pettersson 
Juhani Yrjänäinen, Johanna Rossi 
Kari Lehtonen, Håkan Pettersson 
Jarmo Korpela 
Pertti Silvan 
Ingalill Hakkila 
Anders Luukkonen, Rune Ålander 
Jarmo Korpela, Pentti Tarpio 
4 kpl pikkuveneitä + Hummeri 
2 pr LA-käsipuhelimia + 1 meri-VHF (Hummeri) 
5 kpl 
herätys ja aamiainen klo 7.00 
lounas klo 12.00 
päivällinen klo 17.00 
iltapala ja palaveri klo 21.00

Lauantai 6.7.1985

Leiri alkoi klo 10.00 lauantaiaamuna. Joitakin osanottajia oli saapunut jo edellisenä iltana samoin kuin osa välineistä ja ruokatarvikkeista.

Puoleenpäivään mennessä leiriläisiä oli koossa n. 15 henkeä ja leirin pystytys saatiin käyntiin. Isokyröläisillä (Lehtonen, Korpela) oli suunnitelmat valmiina leirikeittiötä varten ja tunnetulla tehokkuudellaan he myös rakensivat keittiön.

Muut tarvittavat rakennelmat saatiin myös kuntoon ja varsinainen toiminta pääsi alkuun.

Leiripaikka on alueeltaan aika pieni, mutta muilta osin erittäin sopiva vaikkakin autotie leirille on melko vaikea tietöiden ja merkitsemättömien tienristeyksien takia.

Leirin avaus

Kari Lehtonen avasi leirin ja toivotti osanottajat tervetulleiksi sekä selvitti käytännön kysymyksiä.

Museonjohtaja Pekka Toivanen selvitti leirin järjestämisen taustaa, mm niitä paperitöitä, jotka tekivät leirin mahdolliseksi. Hän kertoi myös siitä asiakirja-aineistosta ja tutkimuksista, jotka johtivat tämän vuoden leirin pitämiseen nimenomaan Ryssbergetin alueella. Pietarsaaren kaupunginmuseo järjesti Museovirastolta rahoituksen ja luvat sekä valvoo leirin varojenkäyttöä ja toimintaa.

Toivasen puheenvuoron jälkeen valittiin leirillä tarvittavat toimihenkilöt, tehtiin alustava ryhmäjako ja työsuunnitelma. Työryhmiä perustettiin tässä vaiheessa vain kaksi, vetäjinä Tarpio ja Korpela. Koska useita osanottajia tulee myöhemmin, lisätään ryhmiä tarpeen mukaan ja mahdollisesti valitaan kullekin ryhmälle 2 vetäjää, jotka voivat vuorotella tehtävissä.

Illalla aloitettiin varsinaiset tutkimustyöt. Tarkoituksena oli saada ensin kokonaiskuva alueesta. Saatujen näytteiden perusteella päätetään sitten mikä osa rajataan tutkimusalueeksi ja mitä menetelmiä tullaan missäkin kohdin käyttämään.

Työ suoritettiin useammalla ryhmällä ja siinä onnistuttiin. Saatiin selville alue missä näytteitä esiintyy ja etukäteen mielenkiintoiselta tuntunut pikku saaren ympäristö osoittautui täysin tyhjäksi.

Tulevaa työtä varten määriteltiin etelä-pohjoissuuntainen 0-linja, jota tullaan käyttämään peruslinjana tulevassa mittaustyössä. Vastaava itä-länsisuuntainen peruslinja merkittiin myös. Koko ruutukaava perustuu näihin linjoihin, jotka merkattiin maastoon niin, että myöhemmin on mahdollista asentaa ruudukko samalle paikalle.

Sunnuntai 7.7.1985

Ryhmä Korpela

Työt kohteella aloitettiin klo 8.00. Edellisenä päivänä merkittyjen peruslinjojen pohjalta aloitettiin linjaköysien vetäminen. Työtä vaikeutti kova pohjoistuuli. Kaistan A-I (itä) linjaköysi saatiin paikalleen. Osan työskennellessä vedessä Lehtonen, Kujala ja Korpela ruuduttivat 0-linjan itäpuolella olevan lahden hoitaen myös tarvittavan paperityön.

Tutkimussukellukset ja löydöt: Ingegerd ja Rune Ålander löysivät n. 70 cm pitkän puukappaleen, joka on ilmeisesti osa laivan kaarta. Ryhmän muita löytöjä olivat messinkinappi, kattilan korva sekä lyijykuulia. Pohjoistuuli sekoitti pahasti veden ja näkyvyys oli huono.

Illalla klo 21.00-23.00 tutkivat Silvan, Kujala ja Korpela 0-linjan länsipuoleista rantaa maissa. Löytöjä: kuparinen koristenuppi (pit 74 mm), 2 kpl nelikulmaisia kuparilangan kappaleita ja lyijykuulia.

Ryhmä Tarpio

Edellisen päivän tutkimusten perusteella Tarpio tuli käsitykseen, että alus olisi ensin koskettanut pohjaa Ryssbergetin uloimmassa kärjessä ja ajautunut siitä pohja rikkoutuneena tutkimusalueen itärannalle. Päivän työt tehtiin tämän käsityksen pohjalta.

Aamupäivällä sukellettiin ulompana lahdessa, missä Anders Luukkonen löysi kaksi metallikuppia, ehkä ehtoolliskalustoa. Christer Hakkila löysi kaksi veneen puuosaa. Puolet ryhmästä tutki rantoja aina Ryssbergetin uloimpaan kärkeen; ainoat löydöt lasinpala ja hauli. Lahden tutkimista jatketaan edelleen seuraavana päivänä.

Maanantai 8.7.1985

Ryhmä Korpela

Kaista AI tutkittiin valmiiksi, ei löytöjä. Edellisenä päivänä merkityn AI kaistan viereen oli tarkoitus merkitä BI kaista, mutta riittävän köysimäärän puuttumisesta johtuen otettiin käyttöön menetelmä, jossa 10m:n narun päihin kiinnitettiin painot ja narua kuljetettiin poikittain kaistaan nähden toisen pää tukeutuessa kaista A:n itäpuoleiseen naruun.

Sukeltajapari Guy Ålander ja Rolf Lund löysivät kaista BI 70C kohdan, jossa oli runsaasti esineitä. Hakala, Niskala ja Järvilehto jatkoivat kaistaa eteenpäin ja löysivät vastaavan kohdan kaista BI 80.

Ryhmä Tarpio

Lahden tutkimista jatkettiin linjan 35 m kohdalle. Löydöt pääasiassa lyijyhauleja.

Aamupäivällä käytettiin vesipumppuun liitettyä ejektoria, jolla saatiin sitkeä pohjasavi irtoamaan ja näkyväisyys parani.

Löytöjä: mm. tinalusikka ja -lautanen; A. Luukkonen, kartussin sydän ja messinkilusikka; Christer Hakkila.

Tiedustelusukellus klo 21.00

suk.johtaja Håkan Pettersson

Tarkoituksena oli tutkia ruudutetusta alueesta länteen oleva alue Ryssbergetin uloimman kärjen tasalle. Työ tehtiin parisukelluksena, 7 paria, 50 m välein. Sukeltajat kuljetettiin veneillä lähtöalueelle mistä he jatkoivat kompassin avulla etelään Ryssbergetin rantaan. Tällä tavalla haluttiin tutkia laaja alue nopealla ja tehokkaalla tavalla jotta saataisiin selville onko alueella kohtia jotka vaativat tarkempia menetelmiä.

Työ tehtiin suunnitelmien mukaisesti. Vaikeutena oli veneiden keskinäisen etäisyyden säilyttäminen. Parin 5 ja 6 väli oli liian suuri, mutta tällä ei ole suurempaa merkitystä koska alue tullaan tutkimaan ruutukaava-aluetta laajennettaessa. Syvyys 2-6 m, näkyväisyys hyvä 2-5 m. Pohja vaihteli ulompaa olevasta hiekkapohjasta ranta-alueen kivikkoiseen pohjaan. Alueelta ei tehty löytöjä.

Tiistai 9.7.1985

Ryhmä Korpela

Työt kohteella aloitettiin klo 8.00 heikon pohjoistuulen ja aurinkoisen sään vallitessa. Suunnitelmana oli kaistan BI tutkiminen loppuun asti ja työ saatiinkin tehtyä. Kohdassa BI 70D kaivaminen jatkui koko päivän koska sieltä löytyi jatkuvasti esineitä. Iltapäivällä oli pilvistä ja muutama sadepisara kasteli sopivasti sukeltajiamme eikä se suinkaan haitannut töitä.

Kaistanarua saatiin lisää ja siitä mitoitettiin ja merkittiin uudet kaistaköydet. Rantaetsintää jatkettiin mahdollisuuksien mukaan koko päivän. Päivän suhteellisen runsas löytömäärä johtui kohdan BI70D monista löydöistä. Näistä mainittakoon n. 10 cm läpimittainen puolipyöreä metalliesine, jossa nuppi. Löytäjänä Forssman ja Pettersson.

Ryhmä Tarpio

Jatkettiin lahden pohjan tarkastamista systemaattisesti linjalle 50 m saakka. Lisäksi tutkittiin yleisesti aluetta 65 m saakka. Pohjaan joudutaan jättämään alueita, joissa on paljon lyijyhauleja. Löydöistä mainittakoon puukepin metallinuppi, löytäjä Lorens Byggnings, ja messinkiheloitettu puukahva, löytäjä Christer Hakkila. Muu materiaali oli lähinnä miehistön henkilökohtaisiin tarvikkeisiin kuuluvaa.

Ryhmän ulkopuolinen Lars Haga löysi työkohteenamme olevan lahden seuraavan länteenpäin olevan lahden länsirannalta lähellä lahden pohjukkaa maista esineitä. Paikka käytiin vielä illalla lähemmin tutkimassa. Löytöpaikka on jyrkän kalliorannan kupeessa n. 5 m merenpinnasta ja 10 m rantaviivasta. Kohta vaikuttaa suoja- ja nuotiopaikalta, jossa on ilmeisesti poltettu hylynosia. Löytöjä: eripaksuisten naulojen kantaosia ja rautaesineitä. Myös hiilestä otettiin näyte. Lähistöltä löytyi kallion koloista ja halkeamista kuulia ja lyijyhauleja. Mahdollinen nuotiopaikka on ehkä tarkemman tutkimisen arvoinen.

Keskiviikko 10.7.1985

Ryhmä Korpela

Lähtö kohteelle klo 8.00. Sää kaunis, aurinkoinen. Heikko pohjoistuuli. Kaista CI:n tutkiminen aloitettiin 100 m:n tasosta rantaa kohden. Työtä vaikeutti etsimien paristojen ja sukellusilman vähyys. Kaksi paria työskenteli kaistalla ja ruuduista CI 80 ja CI 90 löytyi hylyn puutavaraa, jonka nostaminen aloitettiin. Iltapäiväksi saatiin ilmaa ja uusia paristoja ja työt kaistalla jatkuivat. Hylynosien löytöpaikalle ankkuroitiin kumivene, jossa moottoripumppu. Ruiskulla saatiin liejua irrotettua tehokkaasti, mutta mitään uusia löytöjä ei paikalta tehty. CI kaista saatiin valmiiksi - puuosia löytyi vielä lisää. Yksi sukelluspari tutki 0-linjan länsipuolta mistä löytyi nappeja, solkia ym, joten 0-linjan länsipuoli päätettiin myös kaistoittaa. Kaista AL vedettiin. Yksi sukelluspari tutki kaista CI itäpuolen. Alue osoittautui tyhjäksi joten kaistoja ei tulla enää levittämään itäänpäin. Päivän löydöistä mainittakoon pylpyrä, löytäjät Korpela ja Forssman. Tämä on ensimmäinen leirillämme tähän mennessä löytynyt takilan puuosa.

Ryhmä Tarpio

Tutkittiin loput oikeanpuoleisesta(itäisestä) alueesta. Löytöjä: runsaasti erilaisia pikkuesineitä ja puunkappaleita. Lahteen jäi keskelle sen suuntainen kapea, pitkä vyöhyke jossa paljon hauleja. Käytettävissä olevien välineiden ja pohjan erittäin sitkeän saven vuoksi oli tutkiminen jätettävä. Lisäksi on osoittautunut, että haulikerroksen alapuolelta ei löydy esineitä.

Torstai 11.7.1985

Ryhmä Korpela

Sää jatkui erinomaisena. Työt kohteella aloitettiin klo 9.00. Poikkeuksellisesti tuntia myöhemmin kuin tavallisesti, että leiriläiset saivat tarpeellisen pitemmän yöunen keskellä rankkaa viikkoa. Kaista AL saatiin valmiiksi. Ruudukon ulkopuolinen alue CI kaistasta itään osoittautui tyhjäksi. Ruutu CI 90, josta edellisenä päivänä oli löytynyt puuta, saatiin valmiiksi. Siitä löytyi vielä kuitenkin kaksi puun kappaletta. KAista BL:n tutkiminen aloitettiin ja kohdasta BL 130B sukeltajapari Harri Hakala, Håkan Pettersson löysivät kauniin, hyvinsäilyneen kuparitaalerin vuodelta 1712. Paikassa oli myös kuparipellin palasia. Samasta kohdasta löydettiin myöhemmin kupariesine jossa niittejä, tinalautanen ja pikari. Kaistat CL, DL, EL ja FL vedettiin. Kaistat EL ja FL ryhmä Korpelan alueeksi. EL kaistalla ei löytöjä. Kaista FL tutkittiin väliltä 70-100 m. Työtä vaikeutti veden sameus, mikä johtui monen rinnakkaisen kaistan samanaikaisesta tutkimisesta. Alueella ei tunnu olevan minkäänlaista pohjavirtaa, joka selvittäisi veden. Työtä jatkettiin klo 18.00 saakka, joten työpäivästä tuli yhtä pitkä kuin edellisistäkin.

Ryhmä Tarpio

Tutkittiin kaistat CL ja DL. Käytössä oli vain yksi metallinetsin (Scuban laite rikki). Kummaltakaan kaistalta ei tehty löytöjä. Maista löydettiin kuitenkin 4 kpl erilaisia messinkiesineitä.

Perjantai 12.7.1985

Ryhmä Korpela

Sää aurinkoinen, meri peilityyni ja olosuhteet siis erinomaiset. Kaista FL 130 metristä rantaan todettiin tyhjäksi. Vedettiin lisää kaistoja. Kaistat GL ja HL ryhmä Tarpiolle ja kaistat IL ja JL ryhmä Korpelalle. Kaistalta IL löytyi kuparirengas ja pellinpaloja eikä muita löytöjä. Iltapäivällä lisättiin kaistoja, näistä Korpelan ryhmälle KL ja LL. Kaistan JL alkupäässä runsaasti puutavaraa jota käytiin myös illalla tutkimassa. Todettiin, että puutavara ei liity kyseessäolevaan aikaan. Kohdasta KL 90A löytyi kaunis risti (kultaa?), löytäjä Tarja Niemi ja Peter Lappveteläinen. Samasta kohdasta löytyi lisäksi 7 nappia, joissa kaksoiskotkan kuva. Kuparipeltiä kaistalla ML. Tällä kaistalla jatketaan seuraavana päivänä.

Ryhmä Tarpio

Tarkastettiin kaistat GL ja HL tasolta 60 m 100 m pohjoissuuntaan. Kohdasta HL 50 löydettiin kivikkoisesta pohjasta 7 erilaista puun kappaletta, kaaripuita ymv. Muista löydöistä mainittakoon saviastian osia, todennäköisesti kolmijalkakattilan sekä ehjä kartussiammus.

Tiedustelusukellus Västerskatan alueella klo 22.00

Sukellus tehtiin karin läheisyydessä, joka asijaitsee koilliseen Västerskatasta. Tarkoituksena oli selvittää onko alueella hylkyä. Työn suoritti kaksi sukeltajaparia, jotka lähtivät karin pohjoispuolelle ankkuroidusta veneestä - toinen seuraten karin läntistä ja toinen itäistä sivua kunnes kohtasivat Västerskatan pohjois-kärjessä. Mitään merkkejä hylystä ei sukelluksessa havaittu. Ryhmän johtajana toimi Håkan Pettersson.

Tiedustelusukellus Ryssbergetillä klo 22.00

Sukellus suoritettin Ryssbergetin pohjoiskärjestä länsirantaa seuraten n. 300 m etelään. Tällöin pyrittiin noudattamaan syvyyskäyriä 10 m ja 15 m. Sukellus kahdella sukellusparilla. Näkyväisyys n. 1 m. Pohja lähes kivetön hiekkapohja. Mitään merkkejä hylystä ei löytynyt. Aluetta ei kuitenkaan tämän sukelluksen perusteella voida pitää riittävästi tutkittuna.

Lauantai 13.7.1985

Ryhmä Korpela

Aamupäivän aikana saatiin kaistat JL, KL ja LL tutkittua. Kaistalta JL löytyi ainoa ryhmämme kaistoilla ollut tykinkuula. Iltapäivällä alkoi sää muuttua jonkinverran pilviseksi. Vedettiin uudet kaistat, joista ryhmällemme tulivat kaistat PL ja QL. Kaista PL saatiin tutkittua loppuun asti ja sieltä löytyi kohdasta PL 140B vuodelta 1639 oleva ruotsalainen kolikko. Se kolmen kruunun kuvallaan kruunasi viimeisen leiripäivän. Sade alkoi Kari Lehtosen ja Rainer Forssmanin sukeltaessa läntisimmän niemekkeen itäpuolelle jäävällä kohdalla.

Jarmo Korpela: Löydetyistä esineistä ja niiden löytöpaikoista muodostuneen linjan perusteella päättelen niiden kuuluneen yhteen alukseen. Näin ollen alueella on varmasti vielä paljon laivastoon kuuluvia hylkytavaroita joten alueen tutkimista pitäisi jatkaa. Tällä tehokkuudella millä osanottajat ovat työnsä tehneet, tulevat historian kirjoitukset tapahtumasta todistettua.

Ryhmä Tarpio

Tarkistettiin kaistat ML, NL ja OL sekä yhdessä Korpelan kanssa QL. Löydöt: lähes ehjä kupariastia, löytäjä Christer Hakkila ja Bo Bäckström, kuparipellin paloja.

Pentti Tarpio: Käsitykseni on, että "kaikki" leirin aikana löytyneet tavarat ovat kuuluneet yhteen ja samaan alukseen, joka on ajautunut rantaan kaistojen NL-OL paikkeilla.

Leirin johtajan Kari Lehtosen yhteenveto leiristä

Tutkimiksellisesti yhdyn ryhmien johtajien kommentteihin. Lisäksi olisi mielestäni tullut suorittaa suhteellisen syvälle ulottuva koepumppaus Ryssbergetin kallion pohjoispuolella. Olettamukseni mukaan varsinainen esineiden löytösyvyys on niin paljon nykyisen merenpohjan alapuolella, että metallinpaljastimet eivät sitä tavoita. Koealueen pumppaus jäi kuitenkin varojen puutteen vuoksi suorittamatta.

Koska löytöjen määrä on täysin riippuvainen metallinetsimistä, olisi niiden määrää voitava lisätä. Mielestäni n. 20 sukeltajan määrä edellyttää vähintään kuutta etsintä. kokemuksemme mukaan määrästä 2 menee epäkuntoon viikon aikana pelkästään häiriöiden vuoksi. Nyt oli käytössä kolme yksityistä ja yksi museon etsin joista yksi vaurioitui.

Tutkimusalueen kartoituksessa köysimateriaalin puute tuntuu olevan jatkuva ongelma - se hidastaa ja vaikeuttaa työtä. Tämän kokoinen leiri tarvitsee vähintään 1000 m köyttä. Nyt jouduimme toimimaan pääasiassa lainaköysien varassa.

Olen henkilökohtaisesti täysin tyytyväinen jokaisen leiriläisen työpanokseen. Keittäjän puute rasitti kuitenkin leiriläisiä ylimääräisesti.

Tiedotusta ja vierailuja leirillä tulisi johdonmukaisesti rajoittaa jotta työrauha säilyisi.

Katsoisin, että Museoviraston tulisi lähettää leirille työn aikana tai että vähintään leirin johto ja Museoviraston edustaja kävisivät erittäin perusteellisen keskustelun. Tällöin varmistettaisiin, että leiri etsii vastauksia oikeisiin kysymyksiin. Läheisellä yhteistyöllä kentän kanssa Museovirasto varmistaa sen, että sukeltajien joka tapauksessa suorittama hylkyjen tutkiminen tapahtuu oikeassa hengessä.

Lauantaina kenttätyöt Ryssbergetin leirillä päättyivät. Leirin purkamiseen valmistauduttiin. Varsinainen purku ja kotiinpaluu tapahtui seuraavana päivänä. Sukellustunteja kertyi leirin aikana kaikkiaan n. 200 h ja leiri päätettiin positiivisessa, tyytyväisessä ja uusia leirejä innokkaasti odottavassa hengessä.

Löytöluettelo










10 
11 
12 
13 
14 
15 
16 
17 
18 
19 
20 
21 
22 
23 
24 
25 
26 
27 
28 
29 
30 
31 
32 
33 
34 
35 
36 
37 
38 
39 
40 
41 
42 
43 
44 
45 
46 
47 
48 
49 
50 
51 
52 
53 
54 
55 
56 
57 
58 
59 
60 
61 
62 
63 
64 
65 
66 
67 
68 
69 
70 
71 
72 
73 
74 
75 
76 
77 
78 
79 
80 
81 
82 
83 
84 
85 
86 
87 
88
Puukappale, 10 cm 
Kattilan korva 
Kuparinen koristenuppi, pit. 74 mm 
Nelikulm. kuparilangan kappaleita 2 kpl 
Nappeja, 10 kpl 
Kolpakon sarana 
Piikiviä 
Tinalusikka 
Tinalautanen 
Kartussin sydän 
Messinkilusikka 
Puupalasia, 4 kpl 
Tinalautasen osa 
Lyijyrenkaan ympäröimä lasirengas 
Puuosa 
Metallinen solkipari (medaljonki
Kolpakon osa 
Metallikuppeja, 2 kpl 
Messinkiesine (ruusukemuoto) 
Veneen puuosia, 2 kpl 
Piikivi, 2 kpl 
Kaaren kappale 
Nappeja, 2 kpl 
Tinalautasen pala 
Tinalusikoita, 2 kpl 
Kartussi 
Messinkiheloitettu puukahva 
Solkia, 2 kpl 
Puukepin metallinuppi 
Sormus 
Mukin reunus 
Messinkisolki 
Messinkinappi 
Pyöreä lyijyesine, jossa nuppi 
Nappeja, 4 kpl 
Puolipallon muotoinen kupariesine, jossa nuppi 
Puupaloja, 3 kpl 
Tinalautasen reunat 
Solki 
Nuppi 
Kuparinen kahva 
Messinkisolki 
Keramiikkakorva (kupin ?) 
Puukaari, 1 m 
Puukappaleita, 2 kpl 
Pylpyrä + puupala 
Nappi 
Nappi, jossa kaksoiskotka 
Solkia, 2 kpl 
Solkia 
Puukappale 
Solkia, 30 mm kuulia, nauloja, lyijyhauleja. Nuotiolöytö 
Puuta, 2 kpl; 75 cm ja 35 cm 
Puuta, 2 kpl 
Kuparitaaleri, v. 1712 
Kaareva kuparipellin pala niitein 
Tinalautanen 
Pikari 
Messinkilusikan varsi ja pesä 
Kattilan korva, kuparia 
Kolpakon kannen keskiosa (?) 
Nappi 
Puu-lyijynuppi 
Pronssinen esine 
Solkia, 2 kpl 
Pronssinen kartiokappale 
Koristeellinen solki 
Pronssikorva 
Nappeja (3 isoa, 2 pientä) 
Laivan perärangan osa 
Kannatinsolki 
Kolpakon kannen keskiosa 
Risti (kultaa ?) 
Nappeja, joissa kaksoiskotka 7 kpl 
Tinalautasen osia 
Kuparirengas 
Niittejä yhdessä, 3 kpl 
Kartussi nahkakääreessä 
Saviastian osia (kolmijalka ?) 
Kartussi lyijyhauleilla 
Nappeja, joissa kaksoiskotka 3 kpl 
Tinalautasen osia 
Kuparipellin paloja, 2 kpl toisessa kuva 
Tinalautasen osia, 2 kpl 
Ruotsalainen kolikko v. 1639 
Kupariastia 
Tinatuopin sarana 
Rahan jäännöksiä ?

Numeroimattomat

Lyijyhauleja
Lyijyhauleja ja kuparipellinpaloja
Lyijyhauleja
Kanuunankuula
Messinkipellin pala
Metallia sis. möhkäle
Lyijyhauleja
Tykinkuulia, 2 kpl
Tykinkuula
Metallirenkaan pala, 2 kpl
Metallia sis. möhkäle
Lyijyhauleja
Lyijyhauleja
Lyijyhauleja
Lyijyhauleja
Kuparipalanen
Lyijyhauleja
Lyijyhauleja
Lyijyhauleja
Lyijyhauleja
Lyijyhauleja
Lyijyhauleja
Lyijyhauleja, kuparilankaa, kuparipellin palanen
Tykinkuula
Metallipuikko
Messinkipala
Kuparipellin palasia
Kuparipellin palasia
Kuparipellin pala
Puunpalanen
Lyijyhauleja
Saviruukun pala
Kuparipellin palasia, 2 kpl
3 lasinpalaa, tiilenpalanen
Puunpalasia, 2 kpl
Puunpalanen
Kuparipeltiä
Puunpalanen
Puunpalanen
Puutavaraa
Pitkiä, taitettuja kuparipellin palasia
Puukappale
Kuparipellin palasia, 4 kpl
Kuparipellin palasia
Puunpalasia ja veneen kaaria, 7 kpl
Tykinkuulia, 2 kpl
Iso tykinkuula
Metallimöykky
Metallimöykkyjä, 2 kpl
Kuparipeltiä
Lyijykuulia
Taitettuja, kapeita kuparipellin paloja 5 kpl
Kuparipellin paloja
Kuula
Tykinkuula
Lyijykuulia
Kuparipellin paloja